pondělí 24. února 2014

Tipy pro výběr podlahy do Vašeho bytu či domu

Tipy pro výběr podlahy do Vašeho bytu či domu




Zařizujete si nové bydlení nebo jen chcete to stávající poněkud renovovat? Například právě výběr té pravé podlahy není tak snadnou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Někde se prostě jen nahradí dřevo dřevem či laminát laminátem, proti čemuž asi není třeba cokoliv namítat, ale pokud chcete jít do nového materiálu nebo dokončujete novostavbu, určitě bude lepší zohlednit pár důležitých rad a tipů.

Dřevěné podlahy jsou zárukou elegance

Uvažujete o dřevěné podlaze? Rozhodně je to dobrá volba, která svědčí o Vašem kvalitním vkusu. Dřevo vydrží klidně i několik generací, snadno se udržuje (mimo jiné nepřitahuje prach, takže v tomto směru je čištění velice snadné) a patří mezi stále vyhledávaný materiál, který asi zůstane navždy moderní. Podlahy ze dřeva zajišťují výtečnou tepelnou a zvukovou izolaci, dají se lehce opravit (přebrousit, přelakovat atd.). Kromě jiného jsou velmi elastické, což znamená hlavně pohodlí pro naše nohy. Ovšem pozor – pokud máte domácí zvířata, raději dřevěné podlahy přetřete jen voskem nebo olejem, na laku by jim mohly klouzat tlapky a zatínání drápků – jakkoliv je to chování spíše instinktivní – by mohlo nadělat nemalou škodu.


Laminát je další dobré řešení

Laminátové podlahy se hodí všude tam, kde bude „hustý provoz“. Laminát také vydrží velkou námahu, například zvládne i těžký nábytek z dřevěného masivu a tak podobně. Zaujme i poměrně příznivou cenou, a pokud budete mít zájem, je naprosto k nerozeznání od dřeva, čímž můžete se smíchem zmást návštěvy.
Nevýhodou laminátu je poněkud horší izolace, takže do rozlehlejších místností raději s klasickým dřevem. Výhodou je naopak to, že design si volíte prakticky výhradně Vy, v případě dřeva bude tento výběr spíše omezený. Laminát je odolnější než dřevo a prim hraje i jeho nižší cena.

7 komentářů:

  1. Dřevěná podlaha by se mi určitě doma líbila. Co jsem se ale tak dívala, tak to bohužel není zrovna nejlevnější záležitost. Právě proto teď tedy přemýšlíme nad alternativami. Jako asi nejlepší alternativa se mi zatím jeví vinylová podlaha. Podle toho, co jsem si o nich četla hodně vydrží. A teda hlavně i cenově je to o dost příznivější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jste se nakonec rozhodli? Já také zrovna zvažuji výměnu podlahy a právě ty vinylové podlahy se mi taky zamlouvají asi nejvíc. Poměr cena/výkon je u nich prostě nejlepší. Hlavně co jsem se osobně byl na nějaké dívat, tak některé vzory vypadají jako skutečné dřevo, to je podle mě taky plus.

      Vymazat
  2. My jsme se v létě se rozhodli také přistoupit k výměně podlahy v rámci menší rekonstrukce domu, kterou jsme dlouho plánovali. Nakonec jsme se rozhodli, že starou plovoucí podlahu vyměníme za vinylovou podlahu. Zároveň jsme si nechali namontovat i protihlukové panely z hliníku, díky kterým už neslyšíme každé auto, které kolem nás projede.

    OdpovědětVymazat
  3. Musím se přiznat, že dřevěná podlaha je něco, co bych domů už šíleně dlouho chtěl. Bohužel taková podlaha je ale taky pěkně drahý špás a to si teď bohužel nemůžu dovolit. Právě proto mě ještě dost láká laminát. Ten je levnější, ale na druhou stranu taky vypadá dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  4. My jsme s manželkou vybírali podlahu do našeho rodinného domku poměrně nedávno a musím přiznat, že to byl docela boj - tím, jak je dnes nabídka všech různých firem rozsáhlá, tak má člověk o to těžší rozhodování :-) My jsme chtěli skutečně dřevěnou podlahu, aby nám ladila se starožitnými doplňky a to se nám nakonec podařilo sehnat i za docela rozumnou cenu.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký článek, dřevěnou podlahu doma také máme. procházíme si právě takovou větší rekonstrukcí a ještě zbývá vybrat nějaké nové dveře a nábytek. Všechno bychom chtěli orientovat právě do dřeva, n které já osobně nedám dopustit. Nějaké menší doplňky si vytiskneme sami na 3D tiskárně https://eshop.sharplayers.cz/hlinikove-profily, není nad to, si něco navrhnout a vyrobit sám :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Moderně bydlet znamená že se nebojíte třeba ani takového zasklení pergol. To vám říkám já která si prostě hodně věcí nechává dělat na dálku a moc vlastně neřeší to jestli je to v pořádku a nebo nesmyslně drahé. takto si nechávám rekonstruovat zimní sídlo v Alpách.

    OdpovědětVymazat