pátek 28. února 2014

Masivní dřevěné podlahy pro luxusní bydlení

Masivní dřevěné podlahy pro luxusní bydlení

Masivní dřevěné podlahy patří k zárukám kvality. I přesto, že neustále probíhají technologické pokroky v oblasti podlahových krytin, se dřevo dá označit za nejkvalitnější a nejoriginálnější materiál. Dřevo má příjemný vzhled a vynikající vlastnosti. Ovšem vyznat se v široké nabídce na trhu, to už dá trošku zabrat. Vybere si nejspíš úplně každý, ale nejdříve musí vědět, co vlastně chce. Luxusní bydlení se bez masivní dřevěné podlahy jednoduše neobejde. Pro dobrou volbu je potřeba znát základní vlastnosti jednotlivých materiálů a přesně si také uvědomit, jaké máte představy a možnosti.



Dřevěné podlahy
Dřevěné podlahy

Masiv vydrží dlouho

Masivní dřevěná podlaha se celoplošně lepí k podkladu a je napevno zafixovaná ke zdi, což je největší rozdíl oproti dřevěné plovoucí podlaze. Jako poměrně velká výhoda podlahy z masivního dřeva se dá označit fakt, že dovoluje opakovanou renovaci. Dřevo je materiál, který se dá i několikrát za sebou přebrousit a to zaručuje relativně dlouhou životnost. Nejvhodnější je přebrušování vykonávat zhruba jednou za osm roků. Dřevo ovšem reaguje i na okolní vlivy, a právě proto je nutné v domě udržovat optimální vlhkost vzduchu, která by se měla pohybovat v rozmezí čtyřiceti až šedesáti procent, a teplotu, jež by se měla nacházet mezi osmnácti a dvaadvaceti stupni Celsia. V případě nedodržování zásad ohledně teploty a vlhkosti hrozí, že podlaha nabobtná, popraská nebo seschne.

Dřevěné podlahy v kuchyni

Druhy dřevěných podlah

Existují různé druhy dřevěných podlah. Mezi nejznámější druhy patří parkety, které jsou vyrobené a seskládané z menších kusů dřevěného materiálu. V dřívějších dobách se parkety používaly hojně ve vyšší společnosti a tuto podobu exkluzivity si zachovaly do dnešních časů. Parkety mají také poměrně vysokou životnost. Dalším druhem dřevěné podlahy jsou průmyslové mozaiky, které se označují také jako kantovky. V dřívějších dobách se používaly dubové, bukové nebo jasanové mozaiky, protože patřily k cenově dostupným variantám. Pro luxusní bydlení se však hodí úplně jiné dřeviny, zvláště exotické. Mezi exotickými dřevinami se vyjímá akácie, teak, jatobu, kempas, wenge, merbau, iroko, palisander, cabreuvu, sucupiru či doussie. Průmyslové mozaiky se dodávají jako polotovar, který se musí celoplošně přilepit, brousit, tmelit a povrchově upravit lakem. Stačí si jen zvolit, která varianta se nejvíce zamlouvá vašemu vkusu. Na trhu najdete řadu firem, jež mají k dispozici vynikající nabídky. Mezi nejlepší se řadí firma Plancher.

Druhy dřevěných podlah