pátek 28. února 2014

Tepelná čerpadla jsou vhodná i do rekonstruovaného či staršího domu

Tepelná čerpadla jsou vhodná i do rekonstruovaného či staršího domu

Pokud jste majiteli staršího nebo rekonstruovaného domku, pak jste jistě někdy uvažovali o tom, jestli jsou pro vaši domácnost vhodná tepelná čerpadla. S velikostí tepelné ztráty domu úzce souvisí také výše investice do tepelného čerpadla, ale i návratnost investovaných financí. Čím je tepelná ztráta vyšší, tím se dosáhne na mnohem vyšší úspory při použití tepelného čerpadla.

Tepelná čerpadla Zubadan

Konkrétní příklad – kolik ušetříte s tepelným čerpadlem?

Podívejme se na příklady z praxe, které jasně a názorně předvedou, jaké možnosti máte, když si pořídíte tepelné čerpadlo. V prvním případě si vezměme dům s tepelnou ztrátou šesti kilowatt. Díky tepelnému čerpadlu se ohřívá teplá užitková voda pro čtyři lidi a průměrná vyžadovaná teplota v místnostech je jedenadvacet stupňů Celsia. Teplotní spád otopné soustavy je 55/45 stupňů Celsia pro systém s radiátory a dům se nachází na území hlavního města Prahy. Druhý případ má tepelnou ztrátu 12 kW a ostatní faktory jsou úplně stejné jako v případě předcházejícím. Po výpočtu ročních nákladů na vytápění a ohřev teplé užitkové vody tepelným čerpadlem vzduch voda s plynulou regulací výkonu zjistíme, že první případ zaplatí 18 117 Kč s tepelnou ztrátou 6 kW. Dá se předpokládat, že bude nutné do tepelného čerpadla vzduch voda investovat zhruba 240 000 Kč. Ovšem náklady na provozování plynového kotle jsou dvojnásobné, tedy kolem 36 000 Kč. V případě druhém jsou roční náklady ještě o něco vyšší, konkrétně jde o cifru okolo 32 000 Kč při vytápění tepelným čerpadlem. Náklady na provozování plynového kotle jsou opět přibližně dvojnásobné. Úspora tepelného čerpadla se oproti elektrickému kotli projeví již během čtyř roků, zatímco úspora oproti plynovému kotli se projeví o něco pomaleji - po cca 9-10 letech. Ovšem i v případě staršího domu se dá investicí do tepelného čerpadla ušetřit.

Nutnost vysokoteplotního tepelného čerpadla?

Běžná tepelná čerpadla vzduch voda dokážou ohřát topnou vodu na maximální hodnotu 55 stupňů Celsia. Starší budovy s kotlem na tuhá paliva mají většinou samotížnou otopnou soustavu. Pro ni jsou typické velké radiátory a široké trubky. Tento druh topné soustavy se pro standardní tepelné čerpadlo hodí a vykazují jen malou tlakovou ztrátu. Pokud je ovšem v domě otopná soustava s nuceným oběhem, který zajišťuje oběhové čerpadlo, pak máte několik možností. Pokud je teplotní spád otopné soustavy 55/45 stupňů Celsia, můžete instalovat standardní tepelná čerpadla. V případě teplotního spádu nad 55/45 by se měl dům zateplit, čímž se sníží tepelná ztráta. Další případ je ve chvíli, kdy dům není zateplen. V ten okamžik se více hodí instalace vysokoteplotních čerpadel.