pondělí 30. května 2016

Vybíráme nové interiérové dveře na chatu

Výběr interiérových dveří na chatu se musí řídit několika základními požadavky. V první řadě jde o designové sladění dveří se zbytkem místnosti podle stávajícího rázu chalupy, respektive obou prostorů, které dveře rozdělují. Neexistuje tedy žádné univerzální pravidlo, jaký vzhled dveří je vhodný, obecně se však doporučuje řídit se známým sloganem: „v jednoduchosti je síla“.

Další kritéria, dle kterých by mělo být vedeno rozhodování, jsou využití místnosti a poměr cena/užitný výkon. Nikdy není dobré řídit se pouze podle ceny. Stejně jako u jakéhokoliv dalšího produktu, tak i u interiérových dveří platí, že ne vždy je to nejdražší tím nejlepším a zároveň se nevyplácí sahat po nejlevnější variantě.



Design a materiál: masivní dřevo hraje hlavní roli

Ať už se dveře instalují jakožto náhrada starých či jako vyplnění prostoru v nově vzniklém stavebním otvoru, první konkrétnější rozhodování se vždy bude týkat, zda zvolit dveře plné či se skleněnou výplní. V každém případě je dobré mít na paměti, že starší typy interiérových dveří neobsahovaly, co se designové stránky týče, žádné prvky moderní architektury. Módní výstřelky jako tvarovaná okénka, výrazné dekorativní efekty, barevné dýhy nebo zdobené vitráže se v dobách našich babiček prakticky vůbec nevyskytovaly. V té době nejvíce frčely kvalitní masivní dřevěné dveře. V tomto duchu je dobré se řídit i dnes.

V současné době je nabídka interiérových dveří široká. Při volbě materiálu neuděláte chybu, vyhnete-li se jakýmkoliv náhražkám typu dřevotřísky nebo voštiny. Pro masivní dřevěné dveře se nejčastěji používá smrkové, borové nebo modřínové dřevo, jako alternativa se dobře hodí také buk, olše či třešeň. Jako ochrana bohatě stačí bezbarvý lak. Milovníci skleněných povrchů si mohou nechat na zakázku zřídit masivní dveře se skleněnou výplní nebo si mohou pořídit celoskleněné interiérové dveře, které v tradičních prostorách chaty také nemusí vypadat špatně. Riziko v podobě rozbití nebo nevhodnosti do konkrétního prostoru vynahrazuje veliká průsvitnost, která do místnosti přinese velké množství světla. Navíc se nemusí jednat pouze o čiré sklo, ale například i o mléčné, které se hodí například do koupelny.

Jak na barvu interiérových dveří?

V případě, že se nechcete spokojit s bezbarvým lakem a přírodním vzhledem masivu, lze dveře zakrýt barvou. Vhodné to je zejména v případech, že dřevo obsahuje velké procento sukovitých částí. Před prvním nátěrem je dobré ošetřit dveře lazurou a následně nanést barvu. Při jejím výběru kalkulujte s designem ostatního interiéru. Významnou roli hraje především vzor a barva podlahy, malba stěn a v poslední řadě nábytek a doplňky. Neznamená to však, že vše by mělo být vyvedeno ve stejném odstínu jedné barvy, takový vzhled by působil jako unylý. Barevných kontrastů není třeba se obávat při zachování stejné struktury dřeva.

Výběr samotné barvy je dnes pohodlnou záležitostí. Nejvíce se používají odstíny bílé, hnědé či krémové, avšak sehnat lze jakýkoliv jiný barevný tón. Důležité je, aby zůstala zachována základní podmínka – soulad se vzhledem interiéru.

Při volbě odstínu je nutné brát ohled i na velikostní dispozice místnosti. Světlé barvy ji dokáží opticky zvětšit a prosvětlit, zatímco tmavé se starají o opak.

Hlavním objektem, s kterým je nutné vzhled a barvu dveří do interiéru srovnávat, je jednoznačně podlahová krytina. Nejdůležitější je zachovat stejnou či velmi podobnou strukturu dřeva, poté již není třeba se bát většiny barevných kombinací. V případě, že si nedovedete představit, jak dveře s podlahou budou ve skutečnosti vypadat, vezměte si s sebou na nákup dveří nějaký přebytečný kousek krytiny a porovnejte jej s designem dveří.

Pro výběr doporučujeme jako prověřený tip interiérové dveře Porta.

Dýhované interiérové dveře







Laminátové interiérové dveře




Vstupní dveře




Dveře z fotogalerie můžete zakoupit na www.plancher.cz.

26 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. zdravím, jak máte u chaty vyřešený plot, celkově oplocení? máte u chaty vůbec nějaký plot nebo pletivo, aby vám tam lidi nechodili? máme chatu hodně mimo civilizaci a právě přemýšlím, jestli tam třeba jen poplastované pletivo nebo se na to úplně vykašlat? už třeba jen kvůli zvířatům ne? díky za názory :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobré tipy. My se letos už konečně také pustili do rekonstrukce naší chaty. Byla v dost zanedbaném stavu, takže už to bylo potřeba. Interiér máme v podstatě hotový, teď zbývá postarat se o exteriér. K chatě patří dost velká zahrada, tak jsme si s manželem říkali, že na příští rok bychom si na ni mohli dát třeba bazén. To by bylo super. :)

    OdpovědětVymazat
  5. A co používáte vy doma? U nás vyhrála dlažba břidlice, kterou jsme si nechali dovézt přímo na stavbu. Řemeslníci z toho sice neměli moc radost, protože ten materiál není tak lehký a hlavně věděli, že se nesmí ani jeden kus zničit, jinak by je to stálo ohromné peníze. To by si teda dali.

    OdpovědětVymazat
  6. Je pravda, že kvalitní interiérové dveře jsou jedna z nejdůležitějších investic do nemovitostí. Sám o sobě to právě na chatách považuji za jeden ze stěžejních problémů v zabezpečení. Jako bývalý zaměstnanec securitky vím, že právě většina vniknutí byla právě skrz špatně zabezpečené a velmi nekvalitní dveře. ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravíčko. Myslíte si, že bych tady našel někde sekci, kde mi pomohou s výběrem osazení bazénu? Já vím, že jsem tady blbě, ale potřeboval bych prostě radu z první ruky, chápeme se. Myslíte si, že top-bazeny.cz je dobré místo, kde to koupit? Díky předem moc za radu i za snahu.

    OdpovědětVymazat
  8. My jsme také vybírali interiérové dveře na chalupu, což však nebylo tak těžké jako samotná rekonstrukce zahrady, která nám dala opravdu zabrat. Několik let sucha se podepsalo hlavně na trávníku, ale ani záhony nebyly žádná sláva. Proto jsme raději koupili zavlažovací systém, díky kterému je trávník krásně zelený a hlavně hustý.

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem si koupil chalupu před dvěma lety, a i poté době do ní neustále vkládám další a další peníze. Podle mě se to, ale vyplatí a beru to i jako určitý druh investice. Kdyby nás nakonec chalupa omrzela, můžeme ji kdykoli se ziskem prodat. Navíc jsme se pustili i do dlouho odkládané krbové obestavby, které bude v obýváku vypadat skvěle.

    OdpovědětVymazat
  10. My jsme zase na chalupě nechali vykopat velké zahradní jezírko, které není hezké jenom na pohled, ale dá se v něm i koupat. S manželkou už tedy nemusíme strkat peníze do nadzemních bazénů, které běžně vydržely jen jednu sezónu a už byly na odpis. Super je i to, že na čištění vody nemusíme používat žádnou chemii, což je pro nás ideální.

    OdpovědětVymazat
  11. I když jsem to nečekala, výběr interiérových dveří není zrovna žádná hračka. Potřebovali jsme je vyměnit u nás na chatě a poměrně dlouho jsme si nevěděli rady, jak na to. Chatu většinou využíváme pro přespávání během rybaření, ale i to se dá zatím vyřešit. Nedávno jsme si koupili rybářská lehátka, se kterými se dá hravě přežít noc venku.

    OdpovědětVymazat
  12. Asi jako spousta lidí i my s manželem jsme řešili čím vytápět náš domeček v zimě, abychom se chovali hezky k přírodě, a přitom nezruinovali náš rodinný rozpočet. Jediné řešení bylo se poohlédnout po nabídce kvalitní komínové sestavy a byli jsme překvapeni jak bylo snadné vybrat to pravé pro náš domeček.

    OdpovědětVymazat
  13. Nedávno jsme s manželem nechali zrekonstruovat naši chatu a, když řemeslníci skončili s prací tak nás čekali úpravy okolo chaty. Jenže jsme tam tak dva roky nic moc nedělali, tak to vypadalo hrozně. Taky naše zahrada potřebovala generálku, a tak manžel objednal náhradní díly na zahradní techniku, aby mohl začít s obnovou naší zanedbané zahrady.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý večer, my jsme se s manželem pustili do rekonstrukce celého bytu. Provádíme jí postupně, ale už máme za sebou ložnici a koupelnu. Teď nás čeká kuchyně, která bude asi nejtěžší. Pak nás čekají právě takovéto menší věci, jako jsou dveře. Teď čekám, kdy nám dorazí objednávka z e-shopu: Uvex-safety. Už se těším, až budeme mít hotovo!

    OdpovědětVymazat
  15. Vždy jsem chtěla mít energetický a moderní dům, a proto jsem nejdříve hledala tepelná čerpadla vzduch-voda, abych ušetřila za vytápění. Druhým krokem byla výměna oken a dveří což byla už moje partie, jelikož jsem si mohla začít vybírat. Plastová okna byla pro mě jasná volba pro jednoduchou údržbu a nejvíce jsem si užila výběr interiérových dveří a celého zařízení.

    OdpovědětVymazat
  16. Také jsme nedávno rekonstruovali chatu a nechali vyměnit okna a jak interiérové, tak i vchodové dveře. Posledním krokem naší rekonstrukce bylo vybrat nový plot okolo celého pozemku, jelikož si každý, kdo šel okolo myslel, že si může chodit kde chce a několikrát nám došli až na terasu a posadili se, aby si odpočinuli. Proto manžel našel na internetu firmu, co nabízela ploty na klíč a již máme celý pozemek oplocený dřevěným plotem.

    OdpovědětVymazat
  17. Na chalupu nám teď přijede firma, která udělá montáž krbových kamen. Už se moc těším na to, až si konečně budeme moct zatopit a s dětmi si užívat toho pocitu tepla domova. Jo, to bude teprve idýlka. Už aby to bylo! Snad nebude vysoká faktura.

    OdpovědětVymazat
  18. Možná bych se být vámi podívala i na nějaké vstupní hliníkové dveře. Říkáte si, že to se na chatu nehodí a že byste raději pořídili něco do opravdového domova? Tak to se pletete. Lidé si staví chaty právě proto, aby se odlišili od toho normálu jak je ve zvyku dnes říkat realitě.

    OdpovědětVymazat
  19. Byli jsme teĎ na chatě a říkali jsme si s manželem že budeme muset už nějak vyřešit to prorůstání trávy mezi dvěma objekty. A já hned říkala že se podívám na internet a tam jsem našla že existují určité neviditelné obrubníky. Nemáte s tím někdo prosím zkušenost? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  20. Starší chalupy jsou podle mě někdy doslova za trest. V té naší jsme se dlouhou dobu potýkali s plísní, což opravdu nebylo nic příjemného. Nakonec nám pomohly speciální přípravky proti plísni a investice do zateplení a utěsnění oken. Od té doby máme od plísně klid, ale stále je chalupa poměrně vlhká, takže se asi dalším úpravám nevyhneme.

    OdpovědětVymazat
  21. Také jsem v létě řešila nové vchodové dveře na chatě, abych zajistila co největší bezpečnost mého majetku. Ještě jsem řešila vytápění, které se mi v této době vyplatí více. Kamarád mi poradil podívat se na nerezové komíny, které jsou poslední dobou velice populární. Během několika dní jsem si nechala komín naistalovat a měla jsem vyřešené vytápění.

    OdpovědětVymazat
  22. Dívali jsme se teď na nějaké dětské zábrany a byli jsme docela překvapení z toho kolik druhů barev se vlastně nabízí. Měli jsme trošku obavu o to že to bude jenom bílá a černá barva, ale ono tomu tak opravdu není, což nás dost těší.

    OdpovědětVymazat
  23. Budeme teď muset na chatu pořídit nějaký nový krásný zahradní nábytek, protože se chystáme tam udělat velkou narozeninovou oslavu naše osmiletého syna. A zároveň také pozvat rodinu ze všech koutů světa. Bude to krásné tam něco slavit, to mi teda věřte.

    OdpovědětVymazat
  24. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  25. Připomínáte mi tímto článkem že bych si měla objednat na chatu kompletně nové horský kolo. Protože právě to co mám teď tak mně odešlo a není to teda vůbec příjemné. Jsem z toho úplně špatná, myslela jsem si jak mně vydrží navěky a bohužel to takto nefunguje.

    OdpovědětVymazat
  26. Ještě by vám tak mohl pomoct s výběrem nějaký zámečník praha 2, který už toho v životě určitě obešel dost. To víte, radu na nějakého lumpa bych vám nedala. Já se snažím lidem vlastně neustále pomáhat, co to jen jde.

    OdpovědětVymazat