pondělí 22. prosince 2014

Inteligentní domy

Inteligentní domy

Může se nám zdát, že obytný prostor ovládány elektronickými systémy a počítačem je hudbou budoucnosti, která dnes efektivně funguje možná jen v Japonsku. Realita je však zcela jinde a stále větší procento novostaveb je dnes plánováno s konceptem inteligentního domu za pomoci moderní technologie.

Inteligentní dům si totiž nesmíme představovat jako hi-tech bydlení, kde se po zatleskání samo uvaří a uklidí. Hlavním důvodem, proč někdo o inteligentním domě vůbec uvažuje, je obrovský nárůst efektivity a ušetřené peníze, které takové bydlení přináší. Design a rozložení inteligentního domu korespondují s tím, aby měli jeho obyvatelé co nejefektivnější a nejekonomičtější obydlí, avšak ne na úkor komfortu, pohodlí a příjemného prostředí. Moderní, praktický a zároveň estetický design je v případě inteligentního domu navíc doplněn o moderní elektroniku a technická zařízení, které jeho užívání a obývání mimořádně zefektivňují a ulehčují.

Chytré a efektivní bydlení

Díky tomu, že je celý systém v domě propojený, můžete celý svůj domov kontrolovat a ovládat zpravidla pomocí jediného ovládače, či dokonce mobilního telefonu.

„Představte si, že sedíte ve svém obývacím pokoji a je podzimní den. Kvůli prvním chladným dnům už topíte, avšak nečekaně teplý den pro vás znamená, že by bylo lepší vytápění domu lehce ztlumit. Z pohovky nemusíte udělat ani krok. Zdá se vám, že děti zase nechaly rozsvíceno v garáži? Opět stačí pouze natáhnout se pro ovládač a světlo z pohodlí pohovky vypnout.  Blíží se doba spánku a vy nechcete usínat v příliš teplém pokoji? Radiátor v ložnici si můžete pohodlně zastavit opět rovnou z obýváku.“

A přesně v těchto drobnostech tkví hlavní podstata a pozitiva inteligentního domu. Řada moderních technologií vám dopomůže k tomu, že vaše bydlení bude výrazně energeticky úspornější a zároveň ekologičtější a ohleduplnější k životnímu prostředí. Pohodlné ovládání všech prvků inteligentního domu samozřejmě kromě peněz šetří taktéž váš čas, neboť máte všechny základní a důležité prvky obydlí neustále na dosah ruky.

Překvapivě levná technologie

Inteligentní dům odradí mnoho lidí už na první pohled, neboť se domnívají, že jde o velmi nákladnou investici, jejíž návratnost je příliš dlouhá. Není tomu tak. Stejně, jako nejsou inteligentní domy spíš vizí budoucnosti, ale realitou dnešní doby, jde i o dostupné bydlení. Moderní technologie pro potřeby inteligentních domů už jsou totiž zaběhnuté a pořízení takového systému pro ovládání domu se pohybuje jen okolo několika tisíc korun.

Inteligentní dům samozřejmě neoplývá jen možností kontrolovat pomocí hlavní řídicí jednotky systémy, jako je klimatizace, vytápění, osvětlení, nebo bezpečnostní prvky. Pohodlné ovládání se vztahuje rovněž na veškerou další elektroniku v domě, jako jsou multimediální zařízení a elektronické spotřebiče.


13 komentářů:

  1. Zdravím, no každopádně zajímavá technologie. My s přítelkyní se ubíráme spíše takovým eko soběstačným směrem bydlení, něco na tenhle styl. Hlavně šetrně k přírodě a využití přírodních zdrojů, to taky dost ušetří :)

    OdpovědětVymazat
  2. O tomto trendu jsem už několikrát slyšel. My teda chytrou domácnost zatím nemáme. Teda částečně ano. Nedávno jsme si do obýváku pořídili takový ten chytrý LED pás který jde na dálku ovládat přes mobilní telefon. To je super věc. Hlavně pro navození atmosfery v obýváku. Do budoucna bychom domů určitě chtěli více chytrých prvků. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se chytré domácnosti velmi líbí. Přesně něco takového bych chtěla domů. Líbí se mi hlavně ta myšlenka, že člověk nemusí nutně myslet na to, jestli vypnul sporák nebo ne. Prostě se podívá na telefon a hned ví. Dívala jsem se, že dokonce existuje i česká firma která právě řešení pro chytré domácnosti nabízí. Pokud bych si tedy smart home někdy chtěla udělat, tak asi od nich.

    OdpovědětVymazat
  4. Taktéž chytrým domům fandím. Líbí se mi na nich hlavně to, jak dokáží efektivně fungovat. A myslím si, že i co se energií týče, tak díky chytrému domu člověk může ušetřit. Když už jsme u toho šetření, tak jsem se v poslední době docela začal zajímat o tepelná čerpadla jako formu vytápění. Někde jsem četl, že se dají pořád vyřídit dotace na tepelná čerpadla. Je to pravda? Má s tím někdo zkušenost?

    OdpovědětVymazat
  5. Já se o inteligentní domy zajímám již delší dobu a musím uznat, že je to velmi zajímavý nápad. Mám rád zejména jednoduché věci, takže když je možné využít nějaké jednoduché řešení s radostí po něm sáhnu. Aktuálně se pouštíme do rekonstrukce zahrady, a i tam se dají využít nové technologie včetně zavlažovacího systému či automatizované pergoly.

    OdpovědětVymazat
  6. Nám se díky několika radám známého, který se zabezpečováním domů a komerčních prostor živí, podařilo sehnat docela rozumnou variantu domovního alarmu - ten tedy musím říct, že funguje perfektně. Jezdíme každý víkend na chalupu, takže se to bezesporu hodí. Navíc jsme před objednáním zjistili, že lze použít slevový kupon, takže jsme ještě krásných 10 % ušetřili :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jo doba jde dopředu a tyhle moderní a chytré domy se budou objevovat stále častěji :-). My teď chystáme rekonstrukci našeho bydlení, v první řadě ale budeme muset vyřešit a fasádní omítku. Bydlíme v baráku se starou fasádou a tu už je potřeba opravit. Interiér jsme v průběhu let rekonstruovali, ale ten exteriér jsme dlouho odkládali.

    OdpovědětVymazat
  8. Slyšela jsem na některých ženských diskuzích, že by se měla cena elektřiny držet opravdu ve vysokém pásmu několik let. Nevíte někdo co je na tom prosím pravdy? Opravdu by mě totiž zajímalo, jestli by se nám nevyplatila montáž krbových kamen a následná přeměna našeho dosavadního zdroje tepla z elektřiny na dřevěné brikety.

    OdpovědětVymazat
  9. Moc zajímavé, je vidět, že doba nespí a kupředu jde opravdu vše :-). V budoucnosti už třeba bude v takových domech bydlet kde kdo. My se v současné době stěhujeme, ale zatím jen do starého baráku, a tak nás čeká spoustu oprav. V první řadě se zaměříme na fasádní omítku

    OdpovědětVymazat
  10. Líbí se mi technologie chytrých domů, ale zatím jsem investoval jen do bezpečnostních kamer, které mohu ovládat mobilním telefonem odkudkoliv. Například mi nedávno chodil cizí člověk po zahradě a sedl si klidně pod moji pergolu, ale netušil, že mě kamera upozornila na vetřelce, a tak jsem přes mobil na něj promluvil přes zabudovaný mikrofon, co tam dělá a on byl tak vyděšený, že rychle utekl.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím si, že moc chytré domy také nejsou úplně to pravé. Ale některým vychytávkám přicházím na "chuť". My jsme dostali k narozeninám s manželem 3D tiskárnu s kvalitním teplotním senzorem na 3D tiskárny a pořád na ní něco tiskneme. Já třeba různé dekorace a manžel zase drobné hračky pro děti. Tak možná se mi časem začnou líbit i další "chytré" vychytávky.

    OdpovědětVymazat
  12. My jsme si teď pořídili celkem chytrou, ale také patřičně nákladnou filtraci pro jezírko. Je to panečku krásná podívaná se dívat na to jak stroje pracují, jen co je pravda vážení. Opravdu bych si někdy chtěla zkusit dělat tu práci stejně rychle jako to dělají stroje. To by byla rychlost!

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem si třeba myslela že takové inteligentní zavlažovací systémy má dnes kde jaká domácnost, ale podle všeho jsem se teda nakonec mýlila. Opravdu to není standardem, přitom by jeden řekl že když máme tu možnost užívat praktické vychytávky, tak se zvláště Češi budou v takových věcech angažovat, že?

    OdpovědětVymazat