pátek 24. června 2016

Vybíráme nádobí podle materiálu

Plánujete vybavení kuchyně novým náčiním a nejste si jisti, jak na to? Kuchyně bez kvalitního nádobí je jako učitel bez tabule – výsledek není efektivní ani kvalitní. V tomto článku vám pomůžeme s výběrem správného materiálu a nabídneme vám několik užitečných rad. Chcete přeci kvalitu, co vydrží léta, ne?

Pokrok nezastavíme. Žijeme v jednadvacátém století a vývoj jde neustále kupředu. To se týká všech oblastí našeho života, nejen vědy a techniky, platí to i pro kuchyňské pomocníky. Jestliže chcete každodenně dosahovat prvotřídního komfortu při vaření, je třeba vsadit na kvalitu. Téměř ke každému činu ve vaší kuchyni potřebujete použít určitého pomocníka a hrnce a příbory z hliníku nejenže nehezky vypadají, ale dnes se už dají nahradit daleko kvalitnějšími materiály. Je jen k našemu potěšení, že investice do výzkumu a vývoje nových druhů nádobí stále neklesly k bodu mrazu, a že výrobci pořád mají co nového nabízet. Moderní technologie jsou vynalézavé, co se týče přípravy potravin, což prokazuje ohleduplnost vůči našemu zdraví. Při správném výběru se už nebudete muset zabývat nepříjemným drhnutím připálenin v kastrolech nebo nadměrné mastnotě v pánvích. Rovněž se zjednodušilo servírování – v mnoha případech můžete jídlo v nádobí servírovat přímo na stůl nebo ho uchovat v lednici či mrazničce.

Měděné nádobí Ballarini

Ta pravá kvalita je jen jedna

Povrch, na kterém pokrmy připravujete, je základem. Jiný materiál je vhodný pro plynový sporák a odlišný na indukční desku. Je možné také využívat elektrický litinový sporák nebo varnou desku ze skla a keramiky. Rovněž myslete na to, jak často budete nádobí využívat a kolik osob by se přibližně mělo z jídla najíst.

Pokud zakoupíte kompletní sadu nádobí, provedete ten nejvýhodnější obchod. Společně s menšími kastroly najdete v takové i rozměrnější hrnce a pánve s poklicemi. K nim lze dokoupit tlakový hrnec, rendlíky, speciálně zaměřené pánve či mísy na zapékání, formu na bábovku nebo další náčiní k pečení. Nádobí má většinou již specializované úchytky doladěné k pohodlnému přemisťování horkých i studených nádob.

Nevybírejte pouze podle aktuálních slevových akcí. Pečlivě si prozkoumejte možnosti a nebojte se připlatit si za kvalitní zboží. Pamatujte na to, že možností je dnes opravdu mnoho.

Která značka je nejlepší?

Není lehké vybrat tu nejlepší značku, na trhu je spousta kvalitních výrobků. Známými značkami jsou například TESCOMA a ORION, Banquet nebo třeba BAF. Pro kvalitní titanové nádobí byste měli sáhnout například po značce Fissler nebo české Top Bohemia. Varné sklo obhajuje kvalitní Simax, který nabízí odolnost vůči vysokým teplotám. Litinové nádobí naleznete v sortimentu značky Belis a zajisté jste seznámeni se značkou Tefal, jež nabízí široký sortiment nádobí s teflonovým povrchem.

Nádobí Ballarini

Jaká je aktuální nabídka materiálů?

Které materiály a výrobní postupy jsou dnes in?

Základem je teflon

Teflonové nádobí je stálicí v českých kuchyních. Možná i u vás se najde jedna nebo více teflonových pánví a zcela jistě jste s touto volbou spokojeni. Při šetrném zacházení nádobí pokryté teflonovou vrstvou vydrží dlouho. Nepřilnavý teflonový povrch zaručí, že se jídlo nepřismahne a lze vařit bez použití přílišného množství tuku. Dbejte ovšem na mytí takového náčiní. Drátěnky či hrubý povrch mycí houby může teflonovou vrstvu poškodit, stejně jako kovové náčiní při obrácení nebo míchání potravin.

Nerezové nádobí

Bez něj se obejde jen málokterá kuchařka. Nerezové nádobí je vysoce odolné a je možné si ho pořídit s antiadhezní vrstvou pro nepřilnavost. Pro jeho výrobu se využívá kvalitní oceli se schopností nerezavět, čemuž napovídá už samotný název.  Jediným jeho nepřítelem je sůl. Vyhýbejte se přímému kontaktu soli s teplým nerezovým povrchem, jinak jeho životnosti příliš nepřidáte, ale naopak. Jestliže jste vlastníkem indukční desky a obáváte se, že některé materiály s ní nespolupracují, u nerezu se nemusíte ničeho bát. Koupí sady nerezového nádobí rozhodně neuděláte chybu.

Nádobí ze smaltu

České kuchyně jsou často vybavené jak nerezovým, tak smaltovaným nádobím. Při zahřání smaltované nádoby se teplo rovnoměrně rozvine a připravit v takové nádobě jídlo je rychlé. Pokrmy jsou navíc uvařeny zdravějším způsobem. Smalt se pyšní velmi dobrou vodivostí a odolností a mimo jiné i lákavě nízkou cenou. Rovněž lze použít i na indukci. Při výběru smaltovaného nádobí vsaďte na českou značku Belis! Kvalitní smaltované nádobí BELIS oproti ostatním druhům nádobí výtečně izoluje potraviny od styku s nezdravými chemickými reakcemi, respektive látkami, které z těchto reakcí vznikají. Ty nejenže nejsou zdraví prospěšné, protože snižují množství a kvalitu přítomných minerálů a vitamínů, ale navíc se mohou negativně podepsat i na fungování krevního oběhu či lymfatického systému člověka. U smaltovaného nádobí působí jako izolant právě vrstva onoho speciálního materiálu, tedy smaltu.

Kvalita z litiny

Litinové nádobí je příjemným překvapením. Investice do takové sady je velmi dobrým nápadem. Nádobí z litiny je vysoce kvalitní a odolné, jeho životnost dosahuje překvapivě uspokojivých výsledků a snese i nehospodárné zacházení. Plusem ze strany výrobců je jednoznačně nabídka dlouholeté záruky. Vodivost tepla je také jednou z důležitých předností litinových nádob. Jídlo vydrží teplé i několik desítek minut a teplo spotřebované pro zahřátí třebaže velkého hrnce se tak dobře naakumuluje, že není třeba nechávat plamen dlouho a vytrvale zapnutý. Přivaření a pečení již nemusíte používat nadměrné množství tuku. Litina je vhodná pro všechny typy spotřebičů – od indukční desky až po plynový sporák.

Titanová odolnost

Titan se propracovává na předním místa na žebříčku oblíbenosti. Silná vrstva hliníku pokrytá antiadhézním povrchem spolu s keramickou mezivrstvou a kvalitním titanem dává tomuto nádobí funkčnost a odolnost. Na rozdíl od teflonu můžete během manipulace s ohřívaným jídlem používat i kovové náčiní a vůbec tím materiálu neuškodíte. Existuje také možnost vařit s tímto nádobím na indukční desce. Mezi nejzajímavější a nejmodernější novinky patří titanové nádobí GIGANT New line MICRO CERAMIC (MC). Jedná se o nejnovější řadu produktů společnosti BAF. Ať už hledáte kastroly, pekáč nebo pánev, to vše mezi novinkami najdete. Titanové nádobí BAF je významné hlavně proto, že je tvořené několika vrstvami s výjimečnou povrchovou vrstvou Micro Ceramic (MC). Až 9 mm silné dno vytvořené ze speciální titanové keramiky a pokryté mezivrstvou MC. Navíc je zde stvrzený povrch MC a na něm ještě zesílená antiadhezní vrstva MC, čímž je povrch dokonale chráněn. Německá společnost BAF nabízí doživotní záruku na rovnost dna, a také zaručuje životnost nádobí po dobu několika desítek let. Je otestováno, že nádobí rovněž zaručuje kvalitní antiadhezní povrch i po letech smažení a pečení. Moderní design nádobí si do kuchyně můžete napasovat přesně podle vašich představ a to vše za skvělou cenu.

Keramické nádobí

Pokud jste fandové zdravého vaření, sáhněte po nádobí s povrchem vyrobeným z keramiky. K použití není třeba žádný tuk a nemusíte se bát, že by se pokrm připálil nebo jakýmkoli způsobem přichytil k povrchu. Jak jistě víme, keramika má původ v samotné přírodě, proto jídlo neohrožuje škodlivými látkami ani za vysokých teplot. Ke známějším druhům nádobí vytvořených z keramiky patří tzv. římský hrnec. Ten slouží k rovnoměrné přípravě větších kousků masa.

Nádobí z varného sklo

Varné sklo nabízí spoustu výhod. Sůl mu neublíží, je vzdorné vůči vodním párám, kyselinám, je hladké a jeho čirý a moderní design často zaujme. Nepřejímá žádné pachy. Jak to u skla často nebývá, tak varné sklo je velmi odolné vůči teplotám dosahujícím nadměrných čísel. Je třeba si ovšem dávat pozor na otevřený plamen. Vhodné je použít drátěnou síťku nebo podložku z odolného kovu, aby se nádobí z varného skla neponičilo. Přestože dokáže varné sklo odolávat vysokým teplotám, s nárazy a mechanickým poškozením tomu tak není. Je důležité zacházet s takovým nádobím šetrně, aby se vám vaše investované peníze nerozsypaly na tisíc kousků přímo před očima. S indukční deskou není kompatibilní. Nádobí můžete samozřejmě vložit do myčky nebo jednoduše umýt ve dřezu.
Spolehlivou tepelnou odolnost udává například výrobce nádobí z varného skla Simax. Varné sklo společnosti Simax odolává teplotám až do 300 °C (i více), což už je pro běžné vaření či pečení více než dostatečné.

Porcelánové nádobí

Nádobí z porcelánu, což je zvláště ve spojitosti s Českou republikou významné, je vhodnější spíše k servírování pokrmů. Keramické mísy, talíře či hrníčky dnes naleznete ve škále rozmanitých barev a designů. Každopádně je vhodné pro zapékání či pečení v troubě.

Silikon je výhodný

Dnes už si mnoho hospodyněk nedokáže představit pečení bez silikonových nádob. Jejich tepelná odolnost zajistí jednoduchou manipulaci s upečenými dobrotami a také snadnou omyvatelnost. V obchodech můžete nalézt všehochuť silikonových nádob a forem – na bábovku, muffiny, na korpusy pro dorty a všelijaké koláče mnoha tvarů.

Indukční nádobí

Pokud vaříte na indukci, máte o trochu ztížený výběr. Již bylo u několika materiálů zmíněno, že jsou vhodné pro vaření na indukční desce. Ne každý materiál je totiž kompatibilní. Výsadou indukčního nádobí je určitě bezpečnost při vaření. Feromagnetické dno zajišťuje kontakt se samotnou indukční deskou, a dokáže ji spustit a po sejmutí zastavit, kdy je třeba. Pořídit si indukční vařič je výhodné, ale je třeba se důkladně a s předstihem zajímat o jednotlivé podmínky jeho funkčnosti. Dnes už téměř každý hrnec spolupracuje, ovšem není to pravidlem. Před koupí indukčních hrnce se přesvědčte, že je opravdu indukční. Poznáte to nálepkou v podobě cívky vytvořené z vlnovek nebo nápisem Indukce, což je převzato z anglické Induction. Možná jste si mysleli, že na indukční nádobí by se měl přichytit magnet. To dnes už není pravdou, protože výrobci nabízejí produkty, jež magnet nepřesvědčí.
Nemáte-li indukční nádobí, existuje ještě jedna možnost! A tou je indukční podložka. Indukční podložku oceníte, pokud jste si pořídili indukční vařič, ale hrnce, které máte v kuchyni, indukci nespustí. Mezi vařič a hrnec vložíte tuto indukční podložku a můžete vařit. Umožňuje použití běžného nemagnetického kuchyňského nádobí na indukčních varných deskách - vhodné pro hliníkové, nerezové, železné, litinové, smaltované, skleněné i keramické nádobí.

Nádobí BAF

5 komentářů:

  1. Za mě je naprosto top nádobí z titanu. Mám ho od léta tady odtud a už si nějakou dobu klepu na hlavu, proč jsem si je nepořídila dřív. Žádné připálené hrnce, krásně se vše rovnoměrně peče.

    OdpovědětVymazat
  2. Již několik let se věnuji zdravé výživě, takže moje volba byla jasná. Investovala jsem převážně do keramického nádobí, které je k přípravě zdravých pokrmů ideální. Moje maminka však vlastní i vámi zmíněné nádobí z litiny a nemůže si ho vynachválit. Párkrát jsem s ním vařila a mohu to jen potvrdit. Nic se nepřipálilo a maso bylo opravdu chutné.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, já musím říct, že miluji kvalitní vybavení do kuchyně. Obzvláště, když je nové, to jde to vaření snad úplně samo! :D Já si teĎ také udělala radost a koupila jsem si krásnou novou pánev na WOK a Asijskou kuchyni. Tu jsem sehnala za super cenu na jedné slevové webové stránce :-) .

    OdpovědětVymazat
  4. Za mě je na běžné užívání nejlepší teflon, ale kvalitní, je lepší investovat, nedávám do myčky, nepoužívám ostré předměty, abych nenarušila povrch. Loni jsem neodolala slevě a koupila jsem si litinový hrnec , po kterém jsem dlouho toužila a to je pecka, používám ho do trouby nebo i na gril, krásně drží teplotu, dobře se umývá, dělám s ním ráda. Jen je tedy dost těžký :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem vášnivá kuchařka, a proto si pořizuji, pokud možno nejkvalitnější gastro vybavení, které podle mě nesmí chybět v žádné pořádné kuchyni. Už moje maminka měla svou kuchyň perfektně vybavenou nejlepším nádobím ze smaltu, nerezu, ale také z varného skla. Teď ke stáru maminka bydlí u mě, a tak si občas vyzkouší vařit ve vychytávkách této doby.

    OdpovědětVymazat