čtvrtek 11. prosince 2014

Parkety jsou oblíbené napříč celými staletími

Parkety jsou oblíbené napříč celými staletími

Parketářství je obor podlahářství sám o sobě. Jeho jemné nuance, jeho krasopis pokládky, jeho dokonalá přesnost, na které skutečně záleží. Pokud by byla pokládka parket zanedbána, pokud by byl zanedbán i sebenepatrnější aspekt tohoto řemesla, může se stát, že podlaha prostě nesedne. A pak je zle. Základem je podloží. To se musí řádně vyměřit, určit vlhkost, naměřit obvod místnosti a pečlivě naplánovat způsob pokládky. Jiným odvětvím parketářství je renovace parket. Obnova zašlých či poškozených podlah.



Renovace parket

Položená parketová podlaha by měla být stabilní a dlouhověká. Ovšem i přes podobné vlastnosti není parketová podlaha schopná vzdorovat času či mechanickému poškození. Renovace parket je pak jedinou možností jak z toho, když se podlaha prostě sype. Samozřejmostí je vybroušení starších parket a jejich nový nátěr. Ale u toho nemusí zůstat. Někdy se parkety uvolní z podkladu. V tom případě je potřeba uvolněné parkety přichytit speciálním lepem. Renovace parket dá podlaze nový šat, oblékne je do lesku, dá jim nový nátěr, prodlouží jim životnost.


Oblíbenost parket

Parkety jsou oblíbené napříč celými staletími. Možnosti, které dávají při skládání různých vzorů, možnosti použití více druhů dřeva, to dává parketám jasný prim při výběru podlahy. Mít parketovou podlahu může majitel považovat za štěstí. Jejich estetika a dlouhověkost mu zaručují klid, co se týká starostí s podlahou. Renovace parket je jediným zásahem, který bude potřebovat. Parkety dříve bývaly k vidění převážně ve šlechtických sídlech, tančily po nich vznosné nožky šlechtičen a řídil se na nich vývoj celé civilizace, celého lidstva. Renovace parket je jako renovace celé civilizace. Pojďme našemu osudu dát ta správná východiska.



7 komentářů:

  1. Tyjo to je nádhera. Parkety bych k nám domů také moc chtěl. Jen tak mimochodem strašně se mi líbí ten krb na té první fotce. Vypadá vážně parádně. Právě o krbu domů už hrozně dlouho přemýšlím, ale pořád mě od toho odrazuje to, že bych kvůli tomu musel rekonstruovat náš komín. To by bohužel byla investice navíc, no.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říci, že se vám moc tento článek povedl. Celkově tento web. Jsem váš nový aktivní čtenář. Přijde mi to trochu jinak podané než jiné weby. Co trochu, hodně jiné! Vše okolo bydlení miluju, ale moje láska jsou furt designové krby. Po tom co jsem si jeden koupil se od nich prostě nemohu odtrhnout.

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme doma vsadili namísto parket na dlažbu, kterou jsme ladili tak, aby se hodila i k obkladům. Ty jsme využili například v kuchyni, čímž jsme chtěli docílit lehčí údržby, která byla do té doby poměrně složitá. U dlažby jsme zvolili motiv mramoru, který nám přišel jako nejvhodnější. Náš dům je totiž obecně laděn do světlých barev.

    OdpovědětVymazat
  4. Parkety jsou vážně super. Na starém bytě jsme je měli. Bohužel už byly dost staré a potřebovaly obrousit. Teď už ale bydlíme jinde a tady máme teď vinylové podlahy. Za sebe musím říct, že ty jsou z hlediska údržby určitě lepší. Hlavně si člověk nemusí dávat takový pozor, aby se třeba někde něco nevylilo. A když už se něco takového přihodí, tak to jde skvěle dolů.

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme se rozhodli všude investovat do dřevěných parket a musím říct, že jsme opravdu neudělali chybu. Když se člověk rozhodne vložit větší částku i do povrchové úpravy, vydrží taková podlaha i desítky let, a to i kliedně 80 let. Navíc je dostupná i renovace parket, takže zůstanou ve stejném stavu velmi dlouho.

    OdpovědětVymazat
  6. Parkety jsou taková klasika. Tohle moderní pojetí se mi také líbí, možná je budu do své budoucí domácnosti zvažovat. Nejvíce se mi ale zatím asi líbí dřevěné podlahy, které bych přece jen asi upřednostnil. Mně se vlastně líbí ze dřeva všechny věci, i nábytek apod. Ale uvidíme, třeba to nakonec nějak nakombinuju :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Moderní bydlení je bez pochyby spojené také s určitou dávkou luxusu. Při návštěvě mnoha ředitelů velkých firem, kteří bydlejí v okolí Prahy, se mně potvrdilo, že dnes se sází hlavně třeba na hliníkové dveře a nebo v interiéru také na skleněné zábradlí. Vypadá to v kombinaci s moderním nábytkem božsky.

    OdpovědětVymazat