čtvrtek 18. září 2014

6 tipů jak vybrat správnou matraci

6 tipů jak vybrat správnou matraci


Vhodně zvolená matrace se postará o kvalitní a vydatný spánek, její výběr byste rozhodně neměli podcenit.





Doporučuji: Vybíráte-li si kvalitní matraci, tak určitě navštivte e-shop Matraceno.cz, kde si určitě vyberete. Společnost Matraceno Vám vybranou matraci zapůjčí domů na vyzkoušení. V případě nákupu na Matraceno.cz Vám matrace bude doručena zcela zdarma! 

Tvrdost


Tvrdost, někdy označována i jako tuhost se označuje číslem 1–4, přičemž 1 znamená nejměkčí a 4 nejtvrdší lůžko, tyto krajní hodnoty představují spíše extrémnější řešení. Záleží na tom, co je pro vás pohodlné, nicméně běžně se doporučuje č. 2 pro ženy a číslo 3 pro muže. Č. 1 vyhovuje starším lidem a těm, kdo trpí na bolesti kloubů, č. 4 pak upřednostňují muži a lidé vyšší váhové kategorie. Výjimkou nejsou ani matrace kombinující několik tuhostí.

Výška


Výšku matrace je třeba volit s ohledem na rám postele a způsob využívání. Nesmí být stejná ani nižší. Naopak extrém, kdy matrace z postele příliš vyčnívá, taktéž není vhodný, protože by mohlo po nějaké době dojít k deformaci matrace. Matrace nižší jak 10 cm je pro dlouhodobé spaní zcela nevhodná, nejběžnější jsou v rozmezí 15 až 25 cm.

Váš věk


Děti obvykle potřebují spíše pevnější matraci se střední tvrdostí, mladým lidem vyhovuje tužší spaní a s přibývajícím věkem je vhodnější volit měkčí a elastičtější řešení, kdy matrace neklade velký odpor a pro unavené klouby a svalstvo představuje ideální oporu.

Způsob uložení


Uložení rozhoduje nejen o tom, jak se vám bude spát, ale také o životnosti matrace. Vhodné jsou laťkové rošty, které zajistí, že matrace může „dýchat“. Jednotlivé příčky by měly mít šířku cca 5 cm, vzdálenost mezi nimi pak volte min. 4 cm. Nejlepším řešením jsou pak odpružené lamely, které tolik matraci nestlačují.

Užívání matrace


Je rozdíl pořizovat matraci pro příležitostné spaní, nebo pro dlouhodobé a každodenní používání. U prvního případu postačí běžné pěnové či základní sendvičové nebo pružinové matrace.

Volba potahu


Výhodné je, pokud je možné ho sundat a vyprat. Sledujte také gramáž, která určuje kvalitu – čím vyšší číslo, tím lépe. Máte-li citlivou pokožku nebo trpíte na alergie, můžete si vybrat potah se speciální úpravou, která bez chemie brání před roztoči, bakteriemi a plísněmi.




Přehled základních druhů


  • Pěnové matrace – vysoká elasticita, tvarová stálost, jádro: vrstva pojeného polyuretanu
  • Pružinové matrace – velmi dobře větratelné, v létě odvádí teplo, v zimě hřeje, jádro: pružiny ze silného drátu
  • Taštičkové matrace – s různými anatomickými zónami, jádro: stovky elastických pružinek
  • Latexové matrace – vysoce odolné proti plísním a bakteriím, pružné, jádro: latexová vrstva v kombinaci s PUR pěnou nebo kokosem
  • Sendvičové matrace – pevné, přitom elastické, jádro: vrstva pojeného polyuretanu
  • Lamelové matrace – umožňují nastavovat pružnost, rovnoměrně rozloží váhu těla, jádro: lamelový rošt a pěna

4 komentáře:

  1. Dobrý den, moc děkuji za užitečný článek. S manželkou jsme vybírali novou matraci zhruba před půl rokem. Dost mě překvapilo, kolik taková sranda stojí. To mě však nezarazilo a rozhodl jsem se k ní přikoupit i další doplňky, včetně chrániče na matraci a ergonomicky tvarovaného polštáře. S koupí jsem velmi spokojený a za nic bych neměnil.

    OdpovědětVymazat
  2. Důležité je aby se vám to místo na spaní také trochu líbilo. Proto já říkám, že ne jenom na hotelech by měy být dekorativní polštářky a povlaky. Ono se to občas hodí i k vám domů, fakt! Koukněte a objednejte si něco. Minimálně z toho budete mít nějakou dobu radost. A to je dobré na psychickou pohodu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tyhle tipy se mi teď dost hodí. Taky bych si totiž ráda konečně koupila nějakou novou matraci. Už to fakt hoří, ta stará je tak proležená, že se na ní prostě pohodlně spát nedá. Jen teda nevím úplně jaký typ zvolit. Dívala jsem se, že třeba tady jich nabízí několik. Do teď jsem měla pružinovou, myslíte, že mám zase vzít stejný typ?

    OdpovědětVymazat
  4. Super tipy, díky za ně! Myslím, že pro zdraví zad je kvalitní matrace základ. Kupovali jsme teď do ložnice novou postel a musím říct, že se nám moc povedla. Je velmi pohodlná a navíc nám krásně ladí ke zbytku nábytku. Ještě budeme muset pořídit nové postele i dětem, ty už by taky potřebovaly vyměnit.

    OdpovědětVymazat