pátek 28. března 2014

Přehled typů tepelných čerpadel - jaké tepelné čerpadlo vybrat?

Přehled typů tepelných čerpadel - jaké tepelné čerpadlo vybrat?

tepelné čerpadlo

Pokud si pro váš dům vybíráte nové tepelné čerpadlo, určité vás zajímá, jaké čerpadlo vybrat a které je nejvhodnější. Rozdíl bývá opravdu veliký, i co se týče spotřeby a živostnosti, takže vybírejte opravdu pečlivě. Co se statistiky týče, tak až 70% dodavatelů neumí nainstalovat složitější systémy a bude vám nutit tepelné čerpadlo vzduch voda a to i v případě, že se pro váš dům vůbec nehodí. Tento druh čerpadla se nehodí především tam, kde můžete položit do zahrady plošný kolektor a může se využít čerpadla země / voda. Za stejnou finanční částku získáte o 1/3 nižší spotřebu.  V druhém případě se nedoporučuje využití tepelného čerpadla vzduch voda v horských oblastech, tento systém by zde měl díky nízkým teplotám daleko vyšší spotřebu elektřiny.  Při výběru dbejte opravdu na všechny faktory.

Nenaleťte dodavatelům, využívají různé argumenty

Hodně dodavatelů používá pro tepelné čerpadlo vzduch voda mnoho argumentů, aby se dobře prodávala, ale co je na tom pravdy? Tepelné čerpadlo vzduch voda je v Evropě prodávanější než čerpadlo země / voda, ale je potřeba se na to podívat i z jiného úhlu pohledu. Z hlediska klimatu ej Evropa velmi rozdílný kontinent, systémy voda vzduch využívají především velké státy, kde je teplejší podnebí a to Francie, Itálie či Španělsko. Ve státech s mírnějším podnebím se využívá druhý typ čerpadel. Náš stát leží v mírnějším podnebí a pro čerpadla vzduch voda jsou zde horší podmínky a s tím spojená vyšší spotřeba elektrické energie.
Tepelné čerpadlo vzduch voda má v teplejších dnech daleko vyšší topná faktor než jakýkoliv jiný typ tepelného čerpadla. To je prokazatelně známé, ale funguje to až při teplotách nad 10°C, kdy je opravdu topný faktor vyšší, ale energie již pro vytápění spotřebováváme méně.  

11 komentářů:

  1. Taky se tu podělím o svůj zážitek. Před rokem jsme si pořídili tepelné čerpadlo z Pardubic na zahradu. Používali jsme to na napouštění bazénu. Ale po létu nám to přišla škoda a vyhozené peníze za bazén, tak jsme čerpadlo dali domů. A hezky funguje. Na bazén jsme pořídili kádě na dešťovou vodu, která nám jde ze střech, a tu vodu pak necháváme do bazénu. A je to super. Dáte tam chlor a nikdo nic nepozná, a pro planetu taky dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mockrát díky za info. Právě o tepelná čerpadla se v poslední dobou hodně zajímám. Přemýšlíme totiž nad tím, že bychom si nějaké domů taktéž pořídili. Je ale dobré si o tom prvně něco zjistit. Co jsem tak koukala, tak nejvíc výhod asi nabízí tepelná čerpadla země-voda takže něco takového asi nakonec zvolíme.

    OdpovědětVymazat
  3. S tepelným čerpadlem jsem se poprvé setkal v práce Gdańsk, kde jsem několik let působil. V Čechách to byla tenkrát ještě hudba budoucnosti, ale v severních částech Polska to už běžně využívali, protože to byla levná možnost vytápění a hlavně to bylo ekologické a s možností dotace. Já sám jsem to chtěl pak dělat i u nás v republice na rodinném domě, ale ty cenové nabídky firem byly úplně vystřelené, tak jsem ještě několik let počkal. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se pořád nemůžu rozhodnout. Teď už to teda asi nemá smysl, ale příští rok bych rád přešel na jiné vytápění. Buď na tepelné čerpadlo nebo krbová kamna. Co myslíte že je lepší pro středně velký rodinný domek? Já si říkám že krbovky, ale zase mě docela štve, že bych kvůli nim musel stavět nový komín.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tepelná čerpadla jsou super, také jsme nad tím přemýšleli, ale bohužel je to opravdu drahý špás. I když se vám povede zajistit dotaci, tak to nepokryje všechny náklady. Právě z tohoto důvodu bych asi zvolila spíš něco na tuhá paliva. Buď krb nebo krbová kamna. Obojí mají například tady.

      Vymazat
    2. My už asi máme rozhodnuto. Letos prostě přejdeme na tuhá paliva. Ty ceny plynu prostě začínají být neúnosné. Taky kvůli tomu asi budeme muset zainvestovat do nové komínové sestavy, ale myslím si, že v dlouhodobém měřítku se to prostě vyplatí. Navíc s tím plynem je to teď poslední dobou takové všelijaké a kdo ví jestli k němu v zimě vůbec budeme mít přístup. Asi je lepší na to být připravený.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. My jsme se s manželem rozhodli pro nerezové komíny z internetových stránek na naši chatu, kterou jsme dříve vytápěli elektřinou. Po zdražení energií bylo jasné, že musíme přejít na jiný druh vytápění. Pořídili jsme si krásná krbové kamna, se kterými vytopíme dřevem obě místnosti. V chladných dnech si tak zatopíme a sedneme si k nějakému pěknému filmu.

      Vymazat
  5. Také plánujeme, že si koupíme tepelné čerpadlo a zkusíme si na něj nechat dát dotaci. Slyšeli jsme ale, že se jeho montáž vyplatí pouze, když je dům opravdu utěsněný. Zatím tedy cpeme peníze hlavně do těsnění, aby se nám koupě čerpadla alespoň trochu vyplatila a my ušetřili nějakou tu korunu.

    OdpovědětVymazat
  6. Když jsem si pořizovala tepelné čerpadlo, tak jsem přemýšlela, kolik budu muset ještě ušetřit peněz, protože jsem si přála vytápění, ale i v létě klimatizaci. Můj kamarád mi poradil klimatizaci s montáží, která je propojena s čerpadlem, a proto v zimě topí a v létě chladí. Jsem opravdu velmi spokojená.

    OdpovědětVymazat
  7. Netuším jestli když budete mít úsporu z tepelného čerpadla, tak budete utrácet peníze jinde. Ale kdybyste si přece jenom chtěli vyzdobit třeba zahradu, tak doporučuji udělat zahradní jezírko s jezírkovým čerpadlem a napustit vodu pro rybičky. Alespoň uděláte něco pro přírodu.

    OdpovědětVymazat