pondělí 31. března 2014

Jak funguje tepelné čerpadlo Vzduch-Voda

Jak funguje tepelné čerpadlo Vzduch-Voda

Pokud už máte doma tepelné čerpadlo vzduch voda, jistě vás zajímá, na jakém principu funguje. Je to zcela jednoduché. Na primárním výměníku odebírá čerpadlo teplo z okolního vzduchu a poté ho pomocí sekundárního výměníku převádí na vyšší teplotní hladinu, použitelnou pro vytápění či ohřev TUV. Samozřejmě je zde otázka, jak získat teplo ze vzduchu, kdy je okolní teplota na bodu mrazu či pod. Místo, odkud chceme teplo odebírat ještě více ochladit a odebrat mu tak přebytečné teplo. To však funguje jen cca do – 20 °C. Topný faktor zde však bude nižší a náklady na spotřebu vyšší. Stále se to však vyplatí.
tepelné čerpadlo vzduchu/voda
tepelné čerpadlo vzduchu/voda

Topný faktor závislý na vnější teplotě

Topný faktor bude velmi kolísat v závislosti na okolní teplotě. Při +10 °C bude topný faktor stejný jako tepelného čerpadla země voda, ale při teplotách –7 °C, už topný faktor výrazně klesá. Pořád však dostáváte z tepelného čerpadla vzduch voda nějaké kilowaty, což je pořád dobrá zpráva.

Hydrobox je nedílnou součástí

Výhodou tohoto systému jsou poměrně nízké pořizovací náklady i nenáročná instalace. Základ celého čerpadla je tedy z principu klimatizace, který je doplněn o hydrobox, který předává teplo do topné vody. Nevýhodou je, jak už bylo zmíněno, že tepelné čerpadlo vzduch voda je závislé na okolní teplotě. Efektivně pracuje do -15 °C. Při nižších teplotách je poté v hydroboxu instalován menší elektrokotel, který ohřívá vodu na požadovanou teplotu. Celý systém je považován spolu s kondenzačními plynovými kotly za nejekonomičtější v případě vytápění budov.

Je třeba myslet i na finance

Při výběru tepelného čerpadla je důležité také myslet na vstupní investice. Ty se samozřejmě liší, do tepelného čerpadla musíte vždy nějakou energii přivést, abyste získali nějaký násobek této energie. To vždy povede k úsporám.

9 komentářů:

  1. Vybrat správné tepelné čerpadlo je docela věda. My jsme se o koupi tepelného čerpadla poradili s českým prodejcem Master Therm, kteří nám poradili tepelná čerpadla země-voda. Rovnou jsme si ho pak od nich i objednali tepelné čerpadlo a jsem rád, že už je celý ten proces výběru tepelného čerpadla za námi :-) a prakticky nemusíme už nic řešit... Jen si užívat suprového tepla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tepelná čerpadla se mi hodně líbí. Taky teď právě přemýšlím nad nějakým alternativním zdrojem tepla a tepelné čerpadlo je jedna z možností. Bohužel je to pořád hrozně velká investice. Právě proto uvažuji nad nějakou levnější variantou. Zatím to vypadá tak, že koupím krbová kamna a společně s nimi asi i nějaký nový komín. To pořád vyjde podstatně levněji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jak to tak sleduji, tak mi toto řešení taky dává čím dál větší smysl. Už jste nějaká krbová kamna vybral? Já jsem teď prošel celkem dost obchodů a musím říct, že zatím se mi asi nejvíc zamlouvají krbová kamna, která mají tady. Hlavně teda z hlediska ceny. Vidím to tak, že je asi během léta pořídím.

      Vymazat
    2. Tohle téma teď také řeším. Nedávno jsem se o tom bavil s jedním známým, co se v tom vyzná a podle všeho by náš současný komín šel využít i pro krbová kamna. Docela se mi ulevilo, že nebudu muset investovat do nového. Jediné, co bude potřeba koupit bude kouřovod, ale to už není tak drahá záležitost.

      Vymazat
  3. Máte s tím někdo zkušenost? My plánujeme stavbu rodinného domu a přemýšlíme nad možnostmi topení. Samozřejmě tepelné čerpadlo připadá v úvahu taky. Ale jako zase si říkám, jestli nezvolit něco tradičního? Líbí se mi akumulační kamna od www.flamen.cz/product-brands/norsk-kleber/ a tak si říkám, jestli nejít třeba touhle cestou? Navíc jsem se dočetl, že je to docela úsporný způsob topení, protože to šetří hodně paliva. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tepelné čerpadlo jsme si do baráku pořídili už před čtyřmi rokami kdy na to ještě nebyly ani dotace a rozhodně toho nelitujeme. Ušetřili jsme desítky tisíc korun, za něž jsme si potom mohli pořídit zbrusu nové jezírkové čerpadlo, které krásně doplňuje naši zahradu snů.

    OdpovědětVymazat
  5. Já bych si do budoucna rád tepelné čerpadlo koupil. Myslím si ale, že bez pořádného zateplení to ale nemá smysl. A právě zateplení ještě nemáme hotové. Letos jsme stihli udělat část, ale bohužel se to nestihlo dokončit, takže zbytek příští rok. Mimochodem, kdyby někdo o zateplení také uvažoval, určitě doporučuji mrknout na tento článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím si že jestli máte doma třeba bazén, vířivku a nebo zahradní jezírka, tak budete vlastně rádi že si celkem velmi rychle můžete ve svém oblíbeném odpočinkovém relaxačním místě můžete zkorigovat teplotu. Já proto to čerpadlo také chci co nejdříve do baráčku, víme?

    OdpovědětVymazat