úterý 9. června 2015

Vestavné chladničky – při jejich výběru buďte opatrní

Jakmile začnete uvažovat o vestavné chladničce, musíte popřemýšlet zejména nad velikostí. Počítejte s tím, že vestavné spotřebiče jsou většinou menšího objemu než ty klasické. Před tím než nějaký spotřebič koupíte, si ověřte, zda jsou panty na obou stranách, abyste si mohli zvolit otevírání na tu stranu, která vám vyhovuje. Také nesmíte zapomenout, že chladnička by nikdy neměla stát blízko tepelného zdroje, ať už se jedná o topení, sporák či troubu.



Namontovat vestavnou chladničku není tak jednoduché jak by se mohlo zdát. Je proto lepší najmout si odborníka, který si s instalací hravě poradí. Každá vestavná chladnička má určité rozměry a mezi stěnou či zástěnou kuchyňské linky musí být dodrženy mezery, aby bylo zajištěno správné odvětrávání. Také je nutné dbát na správně zvolenou výšku nábytkových dveří a chladničky. I s tímto problémem je lepší nechat si poradit od odborníka. Nejlepší je zajít si pro radu do kuchyňského studia, za zkušeným stolařem či nechat si poradit od odborně vyškoleného prodavače.

Až budete vybírat vestavnou chladničku, nedívejte se pouze na cenu. Zhodnoťte prostor, který máte k dispozici, protože jinou chladničku pořídíte do menšího bytu v paneláku a jinou do velkého rodinného domu. Do kuchyně by lednice měla dokonale padnout. Důležitá je také energetická třída, například při volbě spotřebiče s označením A++ ušetříte o 30 % více energie oproti kategorii A. Dalším důležitým parametrem při výběru je hluk. Pokud je hladina hlučnosti vámi vybrané chladničky okolo 40 dB, hodí se takový model hlavně do menší kuchyně.

Velikost chladniček je poměrně různorodá až na hloubku, která je většinou k dostání na běžných 60 cm. Abyste měli lepší představu – běžná výška je udávána mezi 85 až 210 cm, šířka 55 až 90 cm. Obecně se dá říci, že pro jednu osobu je ideální prostor o objemu cca 50 litrů chladničky a 25 litrů mrazničky. Třeba vestavné chladničky Whirlpool mají ve své nabídce objem až 401 litru (při výšce 2 m) nebo 371 litrů (při výšce 1,89 m).

Jaké vychytávky máte na výběr, když si připlatíte

Pokud vám nevadí vyšší cena, můžete mít v kuchyni ve své chladničce i dotykový LCD displej a ovládat tak snadno a rychle vnitřní teplotu lednice i mrazáku.  Tyto chladničky mají většinou oddělené ovládání obou oddílu, takže máte větší možnost kontroly nad jejich provozem. Ovládání je na dotek velmi citlivé. Chcete-li jít skutečně s moderní dobou, můžete si chladničku vyladit různými detaily např. osvětlení vnitřních prostor pomocí LED diod, které vám rozjasní každý kout vaší chladničky.

Můžeme jmenovat například model od AEG, který má ve své výbavě navíc mrazák s funkcí Frostmatic a lednici s Coolmatic, která zaručí vyvážené uchování čerstvých potravin při odpovídajících teplotách.


Vestavná chladnička se postará o vaše potraviny

Chcete-li si zařídit domov opravdu co nejblíže dokonalosti, podívejte se při nákupu chladničky do těch nejvyšších tříd. Na špičkové úrovni je např. model zn. Liebherr, který je vybavenou pokročilou funkcí BioFresh.  Tato funkce vám zajistí, že při teplotě těsně nad 0 °C a při ideální vlhkosti vzduchu budou uchovány čerstvé potraviny, jako je ovoce, zelenina, ryby nebo maso až třikrát déle a navíc stále chutné – všechny vitamíny, aroma i vzhled jsou zachovány. Také mrazicí část je opravdu na špičkové úrovni. Potraviny jsou mraženy chlazeným vzduchem a vlhkost se odvádí mimo mrazící prostor. Proto se zde netvoří námraza. Další v nepřeberné nabídce vychytávek je IceMarker s pevným připojením na vodu. Díky této funkci máte stále zajištěn servis ledových kostek.

Jestliže vám jde nejen o kvalitu a množství funkcí, ale záleží vám i na vzhledu, vybírejte si i vnitřní prostory s designovým cítěním.  Elegantní skleněné odkládací plochy, ve dveřích se nacházejí přihrádky s libovolně nastavitelnou výškou doplněné o nerezové lišty. V luxusních vestavěných chladničkách jsou již nerozbitná skla, která jsou odolná proti poškrábání.




2 komentáře:

  1. Když jsme si letos byli donuceni koupit novou chladničku do našeho již velice dobře vybaveného a propojeného bytu od Jablotron, což nám umožňuje ovládat chytrou domácnost kdekoliv, kde zrovna máme internetové připojení, tak jsme se rozhodli právě pro chytrou ledničku. Díky tomu jsme schopni zkontrolovat její stav na dálku a to se opravdu hodí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo, víte co je můj sen? Jednou mít alou ledničku na zahradě, přímo u našeho plastového bazénu. Strašně se mi totiž líbí představa, že bych se válela na lehátku v bazénu, jen natáhla ruku a vytáhla si chlazenou limonádu, nebo dokonce nanuka! To by byla fakt paráda. Asi už je to ale moc velký luxus, o kterém si můžu nechat jen zdát.

    OdpovědětVymazat